Alaskasta kotoisin oleva Earl Alexander Wineck tuli ensimmäisen kerran Arpelaan vuonna 1959. Englantia puhunut mies herätti paikallisissa hämmennystä. Kylässä asui vanha rouva, Sofia Tallgren, joka oli nuorena piikonut Amerikassa usean vuoden ajan. Sofia osasi vielä vanhoilla päivilläänkin jonkin verran englantia. Hänen kanssaan vieras löysi yhteisen kielen. Sofia ei ollut puhunut englantia kymmeniin vuosiin, joten nuorempi polvi yllättyi mummon kielitaidosta.

Kävi ilmi, että Earl Alexander oli vuosisadan alussa Amerikkaan muuttaneen Kaisa Matilda Viinikan os. Halmkronan pojan poika. Hänen isänsä oli syntynyt Arpelassa. Wineck oli USA:n viranomaisten tekemä käännös sukunimestä Viinikka. Miestä alettiinkin kutsua Aleksanteri Viinikaksi. Aleksanteri palasi uudelleen Arpelaan vuonna 1963. Nyt hän viipyi kylässä koko vuoden ja opetteli samalla sujuvan suomen kielen. Hän vieraili kylässä myös 60-luvun lopussa ja palasi sittemmin muutaman vuoden välein. Viereinen kuva on otettu hänen viimeisimmältä vierailultaan juhannuksena 2005.

Matkoillaan Aleksanteri kuvasi diafilmille Arpelan maisemia ja ihmisiä. Hän kuvasi poikkeuksellisen paljon arkielämää, työntekoa ja kylän lapsia. Kuvat ovat säilyneet ällistyttävän hyvin.

Seuraavalla sivulla on osa kahden ensimmäisen matkan kuvista. Kaikkia kuvissa näkyviä ihmisiä ei ole varmuudella tunnistettu. Kuvateksteissä onkin todennäköisesti virheitä. Toivon, että virheistä ilmoitettaisiin seuraavaan osoitteeseen:


KUVASIVULLE
ALKUUN