TakaisinVuoden 1988 lopulla olin muutaman päivän Murmanskissa. Lähtiessäni ostin rullan erikoisen herkkää värifilmiä. 1000 Asan filmi oli silloin kova juttu mutta kaamos pimeimmillään. Kameralla leikkiessäni käänsin automaattivalotuksen pois ja unohdin käsisäädön päälle koko matkan ajaksi.

Murmanskissa oli keskellä päivää hetki valoisaa. Sinä aikana ei paljoa ehtinyt kuvata. Pettymys oli silti suuri huomatessani matkan jälkeen kameran säätöjen olleen koko ajan metsässä. Kehitytin filmin, mutta en teettänyt negatiivistä yhtään paperikuvaa, koska olin varma jokaisen otoksen epäonnistumisesta.

Vuonna 2005 löysin negatiivin ja sain päähänpiston skannata kuvat.

Lopputulos yllätti. Kuvat ovat teknisesti kaikki alivalottuneita ja osa myös liian pitkän valotuksen vuoksi tärähtäneitä. Niissä on silti jotain outoa joka saa kuvat kiinnostamaan. Korjailin parin kuvan terävyyttä ja värejä. Lopputulos oli lässähdys. Juuri alkuperäisinä väärin valotettuina kuvissa on värimaailma joka saa niihin outoa viehätystä.

Kuvissa ihmetyttää niiden tyhjyys. Matkustin opiskelijalauman mukana mutta kuvasin melkein pelkästään näkymiä, joissa ei ole tunnistettavia ihmisiä.
Kuvasivulle